Glass som tilltugg

Välj en allsidig kost

Ska du välja sportbröd eller glass? Varför inte välja båda? Det sundaste alternativet kan vara att ha en allsidig kost där du äter lite av varje och där inget är förbjudet.

Ät nyttigt, men undvik dieter

För att du ska kunna må bra är det viktigt att ha bra vanor. Att äta regelbundet och att välja sportbröd till frukost eller mellanmål kan ge dig en bra bas. Med bra rutiner behöver du inte gå runt och vara hungrig för att du ätit för lite eller för sällan. Är du hungrig ökar risken för att du ska äta saker som inte är lika nyttiga – och som du inte mår lika bra av. Samtidigt är vanor, rutiner och nyttigheter inte alls. Det har visat sig att det finns en fara med dieter där en massa matvaror du egentligen tycker om är något du förbjuder dig att äta. Gör du så finns det en risk att det förbjudna blir extra lockande och svårt att stå emot. De dagar du inte klarar att hålla dietens restriktioner kan du därför hamna i att äta mycket mer av det onyttiga än du gjort sammanlagt om du inte förbjudit det alls. Det kan verka bakvänt, men det nyttigaste alternativet kan vara att äta lite av allting, och inte förbjuda dig någon mat alls, inte heller det som är onyttigt. Undantaget är såklart om det finns något du är allergisk mot, det ska du förbjuda dig att äta.

Njut av glass ibland

Det finns kostråd från Livsmedelsverket om du behöver hjälp att se hur du borde äta för att kunna må bra. Ett sportbröd med fullkorn är till exempel bättre än ett ljust bröd. Men mat handlar inte bara om att äta så näringsriktigt och bra som möjligt hela tiden. Ätande kan också handla om njutning, att återvända till smaker du älskade i barndomen, eller om att behöva få i dig snabb energi för att klara en alldeles för lång dag. Det behöver inte finnas något fel i det. Att njuta av en fin glassdessert eller ta en glass vid badstranden behöver inte vara något dåligt. Det kan istället vara något som är värdefullt för att det höjer din livskvalitet och får dig att tycka om att leva. Så länge du inte äter glass oftare än du äter sportbröd behöver du inte oroa dig. Kroppen klarar av att ta hand om lite onyttigheter ibland utan att det påverkar din hälsa.