Glass som tilltugg

Glass för allergiker

Som allergiker, eller om man bara är lite överkänslig mot några ämnen kan det vara väldigt begränsande när det kommer till vad man kan äta. Men ett glädjande besked är att glass faktiskt finns för de allra flesta. Man kanske inte kan få precis alla smaker, men man kan trots allt njuta av en svalkande dessert.

Glass och gluten

Det är kanske inte så vanligt att man tänker på att glass och gluten är en kombination men många köpeglassar innehåller faktiskt gluten i form av olika tillsatsämnen. Köper man glasstrutar kan även struten innehålla en hel del gluten. Då kan det vara klokt att leta efter glutenfri glass, och sådan finns faktiskt både som styckglass och som kulglass.

Glass för nötallergiker

Att vara allergisk mot nötter kan vara ett gissel. Nötter eller spår av dem är vanliga i flera produkter man köper i butiken. Spår av nötter behöver inte betyda att de finns i livsmedlet men allergiker bör trots allt vara försiktiga. Genom att köpa ren vaniljglass eller bärglass samt olika sorbetsorter eller isglassar är risken dock liten att de innehåller nötter.

Laktosintolerans

Lider man av laktosintolerans kan man bli riktigt dålig av vanlig mjölkbaserad glass. I de flesta butiker finns i dag stora sortiment av laktosfri glass som innehåller havremjölk, rismjölk eller andra alternativ. Är det mjölkprotein man inte tål måste man även kontrollera att glassen inte innehåller sådana.

Vegetarianer och glass

Om man är vegan eller vegetarian och man inte vill äta produkter från djurriket gäller det att se upp när man köper glass. De flesta produkter innehåller nämligen mjölk, honung, gelatin eller andra saker från djuren. Det finns dock veganmärkta glassar som är helt okej att äta.