Glass som tilltugg

Glass utan glassmaskin

När man besöker ett café eller en glassbutik av något slag är glassen sällan hemgjord. Är det däremot en renodlad glasskiosk kan det förekomma att de gör glass och rån för hand. Men då används större glassmaskiner. Hur kan man som privatperson göra glass hemma, utan glassmaskin?

Hur gör man glass?

Man behöver se till att det finns plats frysen och dessutom krävs ingredienser för att tillverka glass av den smak man önskar. Alla ingredienser ska blandas ihop, och sedan ska glassen in i frysen. Det är extremt viktigt att man då och då rör i glassen under tiden den fryser till.

När glassen blir för fryst

Om man har det för kallt i frysen eller om man glömmer att röra i glassen kan den bli för fryst och kompakt. Då kommer sällan smakerna till sin rätt. Att låta glassen stå framme ett tag innan servering är inte fel. Det är dock klokt att då äta upp all glass vid serveringen. Att frysa in halvtinad glass blir inte bra.

Tillsätta smaker

När man tillsätter smaker kan man antingen göra det med flytande aromer eller med hela frukt- eller bärbitar. Använd gärna naturliga ämnen istället för konstgjorda när så är möjligt.