Glass som tilltugg

Vanliga tillbehör till glass

När man äter glass kan det vara gott med ett tillbehör till. Men ibland har man lite svårt att komma på precis vad man ska ha till sin glass. Här ger vi dig ett par tips på olika tillbehör.

Chokladsås

En god chokladsås kan göra precis vilken glass som helst lite godare. Det finns chokladsås att köpa men det går minst lika bra att göra sin egen. Chokladsås man köper finns i flera smaker, bland annat nougat och mjölkchoklad. Man kan också köpa chokladsås som stelnar på glassen.

Strössel

Strössel är hårda små kulor i olika smaker som läggs på glassen. De bidrar både med smak men också konsistens. Strössel finns i olika sorter, och det finns allt från färgglatt barnströssel med tutti frutti smak till snyggare chokladkulor i silver.

Kolasås

Kolasås är även det en riktig klassiker som kan ha olika smak och konsistens. Viss kolasås har en segare och tjockare konsistens, medan andra är mer rinniga. Några såser har en mer bränd ton, men det finns också sötare och mer barnvänliga kolasåser. Man kan också koka sin egen kolasås. Det finns kolagrädde samt karamelliserad mjölk att köpa i vanliga matbutiker och båda alternativen kokar man en viss tid tills de fått önskad konsistens.

Kex

Det finns också flera kex som kan vara väldigt trevliga att äta till glassen. Man kan antingen välja ett kex med samma eller liknande smak som glassen, eller något som kontrasterar helt. Har man en vaniljglass kan man till exempel välja kex med vaniljsmak, eller med chokladsmak. Det finns också kex med jordgubbssmak och en hel del annat. Kexen mättar lite och är ganska söta. Det gör att man äter lite mindre glass, och även mindre kex.

Frukt eller bär

Ett lite nyttigare alternativ till kex och olika såser är frukt och bär. Färska bär kan köpas eller plockas i trädgårdar alternativt ute i skogen. Man kan också dela vindruvor, skära upp clementiner eller äppelbitar som sedan serveras till glassen. Det ger lite fräschare och fruktigare smak. Det finns också konserverad frukt man kan servera till glassen. Ananas, persikor eller så kallad cocktail blandning med flera olika frukter i finns när man tittar sig omkring i de flesta matbutiker. Det piggar upp även den mest tråkiga vaniljglass.