I tidningar som Aftonbladet och även i mer kulinariska tidskrifter kan man läsa om glass som inte håller den allra bästa kvaliteten. Man kan finna den både i matbutiken, i glasskiosker och på flera andra ställen.
Sämre ingredienser
I regel används sämre ingredienser till billigare och sämre glass. Det är helt enkelt som så att dyrare råvaror gör glassen dyrare. Det spelar ingen roll om det är choklad, bär, såser eller något helt annat. Med sämre ingredienser kan man sänka priserna och när det gäller glass i storpack har producenterna lärt sig att billig glass säljer bättre. I många barnfamiljer går det åt mycket glass, och då köps den sämre glassen. Barnen äter den precis lika bra trots att priset är mindre.
En nackdel är dock att det kan finnas ingredienser som inte är direkt bra för kroppen. Färgämnen, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel och annat som inte hör hemma i en glass används istället för grädde och bär som har mer där att göra. Som förälder kan det löna sig att titta på innehållsförteckningen. Innehåller den där billiga glassen verkligen sådant man vill att barnen ska äta, speciellt om de äter större mängder glass?
Mer luft än glass
I många lite sämre glassar märker man snart att själva glassen mer är luft. Därför mäts billigare glass ofta i liter istället för i kilo. Om glassen skulle säljas för kilopris skulle den bli än billigare då glassen inte väger så mycket på grund av den luft som pumpats in i den.