Göra egen glass

Vad kännetecknar en dålig glass?

Om man en gång har ätit riktigt fin glass blir det lättare att finna tecken på en sämre glass. Men om man inte är lika van kan det vara svårare. Här tar vi upp några av de kännetecken som är typiska för en sämre glass.

Isig glass

Hos Sveriges Radio kan man läsa om isig glass och var den förekommer. Ofta har det att göra med att glassen förvarats vid fel temperatur. Det kan även vara så att sämre råvaror med allt för mycket vätska använts. De har en tendens att kristallisera sig till is även i gräddglass.

Konstgjorda smaker

Typiskt för billigare och sämre glass är de konstgjorda smakerna. Naturliga smaker och riktig frukt är dyrare än tillverkade aromer och det märks på smaken. Många konstgjorda ämnen smakar mer kemiskt än faktisk frukt, kola eller vanilj.

Typiskt för massproduktion

Den sämre glassen, och den massproducerade, är i regel sötad med sötningsmedel av olika slag. Det ger glassen en smak som många anser är konstig. Smaken blir inte riktigt sådär söt som av socker, utan sötningsmedlet kan klart urskiljas. I regel kompletteras sötningsmedlet med starka aromer för att smaken ska döljas.