Glass som tilltugg

Rätter och desserter med glass

Det är nog få som aldrig har smakat en glass i sitt liv. Just glass är väldigt allsidigt och kan ätas vid flera olika tillfällen. Här tar vi upp några olika rätter där glass ofta förekommer.

Glass till middag

Att äta glass till middag är kanske inte det allra vanligaste, även om många barn ständigt önskar det. Men till en del rätter kan faktiskt glass serveras som ett tillbehör. Det behöver inte vara just de fetare typerna av glass utan det kan fungera lika bra med till exempel en sorbet. Sedan bör man såklart inte servera glass allt för ofta, och inte i för stora portioner.

Våfflor och plättar

Många äter våfflor och plättar till middag. Till de här rätterna kan man ha glass som tillbehör. Det är gott att lägga en liten glasskula på plätten eller våfflan och låta den smälta. Men man kan självklart servera något till rätterna. Till plättarna hör ärtsoppan, och genom att servera soppa först kan man minska ner antalet plättar som äts.

Glass och desserter

Även om glass i begränsad mängd kan serveras till mat, är antagligen dessert ett vanligare användningsområde för produkten. Men hur kan glassen serveras och till vad smakar det gott med glass?

Glace au four

En lite mer komplicerad dessert som kanske inte äts så ofta i Sverige är glace au four. Det är en typisk fransk dessert och innefattar glass, sockerkaka och maräng. I botten av desserten läggs sockerkaka, och ovanpå en placeras otinad glass. På glassen hälls sedan en marängsmet och efter det åker hela desserten in i ugnen. Desserten glace au four har med sitt marängtäcke en värmeisolator och det innebär att glassen inte smälter trots att desserten bakas i hög ugnsvärme.

Glass till kakor

Glass passar också att servera till olika bakverk. Varför inte lägga lite glass mellan två kakor, eller servera den till kladdkaka. Man kan också ha lite glass till sockerkaka och sylt.

Bara äta glass

Ett alternativ är förstås att man helt enkelt bara äter glass till dessert eller när man är sugen på något gott. Det kan antingen vara att man tar en glasspinne, glass i strut eller lite glass i en tallrik. Till glassen kan man sedan ha olika goda tillbehör som vi också berättar mer om. Man kan anpassa sin dessert helt efter eget tycke eftersom glass och tillbehör finns i många smaker. Glass är även en lättäten dessert och såväl äldre som yngre kan äta den då den inte behöver tuggas. Det finns också glass utan mjölk, socker och flera andra ämnen vilket kan vara bra att känna till om man har någon allergi eller om man helt enkelt inte vill äta av vissa ämnen.